emmylaursen!

Jag försöker förstå

Väldigt ofta hamnar jag i situationer där jag verkligen försöker förstå Geof, varför han reagerar som han gör eller varför han har det humöret han har just den dagen. Nu på senaste tiden har jag sett en ny sida av Geof och idag lyckades jag knäcka koden en liten bit till. När det inte är tävlingssäsong får Geof lite mer energi över och blir mer explosiv än vad han "brukar" vara. Idag hade vi lite hoppning på schemat och förra veckan bara sprang han genom träningen. Det såg bättre ut på filmerna än det kändes. Sprången känns så explosiva och som att han tar i för kung och fosterland. Tyvärr hade jag ingen som kunde filma idag, men känslan finns där. 

Nu över vintern jobbar jag mycket med att utöka registret i galoppen, att kunna länga och korta utan att han blir stel. Jag märker skillnad på honom om man jämför med i början av året, så vi har kommit en bra bit. Något som jag behöver lägga ännu med fokus på är traven. Inte det roligaste varken jag eller Geof vet, men det är nödvändigt så mycket travhoppning och arbete med bommar blir det. Man ska nästan börja med det han tycker är svårast precis innan han blir trött, för då är han avslappnad och fokuserad. 

Ett vanligt pass i ridhuset brukar se ut såhär nu:
Värmer upp i skritt i 5-10 minuter (beroende på hur han känns)- fokuserar på att flytta han för skänkeln, böja, ställa och få han avslappnad. 
Går sedan över till trav när det känns bra och fortsätter på det jag gjorde i skritt. Rider gärna på ganska långa tyglar och får han att trava på med tryck.
När det känns bra blir det galopp. I "uppvärmingsfasen" gör jag mycket galoppfattningar, på både rakt och böjt spår. Fortfarande på lite längre tyglar för att känna att han verkligen slappnar av.
Bryter av och går tillbaka till trav, börjar korta tyglarna och jobba ihop honom. Han spänner sig oftast i början, så han måste komma ner i varv innan arbetet kan fortsätta.
Här försöker jag jobba med att hålla han rak och fortsätta jobba med att flytta han för skänkeln men i betydligt mindre sekvenser eftersom han tycker det är jobbigt. Känner jag att han inte orkar med kan man galoppera något varv, eftersom han har lättare för galopp än trav.
Arbetet i galoppen består mycket av tempoväxlingar och rakställning. Favoritövning är att rida cerpentiner och hålla han rakställd, främst för att ha koll på hans bakdel som lätt flyter ut.
Avslutar varje pass med att länga ut tyglarna fullt och låta han galoppera på längs fyrkantspåret. Har man gjort ett bra pass sänker han huvudet, kommer upp med ryggen och bara flyter på.

Varannan dag brukar jag rida ut (i den mån det går). Viktigt att han får se något mer än bara fyra väggar. Sen är det så bra att rida ut och hästarna får tänka efter vart de sätter hovarna, gå i upp- och nerförsbacke. Kan komma ett glädjeskutt eller två då också ;) Nu när snön lagt sig går det även att galoppera!

Kram på er,

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas