emmylaursen!

Kategori: Munsboro Stokes

Stokes på tur

Snart är det dags att slå igen efter en fullspäckad dag. Jag började med att jobba några timmar i förmiddags, innan jag åkte ner till Geof och red ut en sväng. Det blev väldigt lugnt idag, travade lite och bara kände på honom. Imorgon tänkte jag bygga upp en banan på utebanan och köra en sista gång innan meetinget. Jag börjar även se lite skillnad sen jag började använda K9's hovbalsam. Jag upplever det som att hovarna inte alls spricker lika lätt som de gjort förut! 

Eftermiddagen/kvällen spenderades med Stokes. Vi var till Insjön på en liten pay n jump med honom idag. Jag anmälde mig till 80 cm för det kändes fair och chill att inte alls behöva hoppa högt. Dessutom är han inte i form för det så vi startade mest för skojs skull. Det blev en felfri runda som kändes bra och det är alltid roligt att få åka ut med honom. Han är ju så enkel och okomplicerad. Han fick morötter och irish mash när han kom hem, så då hade jag en mycket nöjd ponny.

Imorgon ska Stokes gå ut i skogen, Geof ska hoppa som jag skrev och eventuellt blir det jobb på eftermiddagen.

Snälla bli bra igen, mitt hjärta

Hörrni, denna dagen gick då verkligen inte som planerat. Som mamma sa "man kan planera bäst man vill, men det händer alltid något oförutsägbart ändå". Imorse fick jag ett sms av Erica att Stokes inte åt sin hö men åt kraftfodret och jag vet att han gillar kraft, men min ponny ÄR matglad och jag kände på en gång att något inte var okej. Clara hade kikat till dom under dagen och då hade han ätit lite av ett hönät. Mamma var även ute och gav honom en tuss hö men då tog han 2-3 tuggor sen gick han därifrån. Detta är verkligen inte likt Stokes, han skulle ätit upp varenda smula. Allting i kroppen vände sig i mig på jobbet och jag sa till mamma att vi kan inte åka på hoppträning om min ponny inte äter som han ska.

Mamma tog kontakt med veterinärkliniken i Rättvik och vi fick komma dit på en gång. Ingela (veterinären) gjorde en grundlig undersökning och Stokes hade en bra hjärtfrekvens och lugn andning, men det var lite för lite tarmljud. Det vill säga, något stämde inte riktigt. Ingela klämde och kände och kom fram till att Stokes grovtarm var problemet. Hans grovtarm var lite mer spänd eller hur man ska förklara det, när den egentligen ska vara med slapp. Därför har Stokes inte riktigt varit sig själv.

Han fick behandling och de gav honom även parafinolja + vatten så allting skulle komma igång igen i kroppen. Imorgon kommer han få stå på box då vi behöver ha koll på ALLT han gör. Vi behöver veta hur mycket han äter, hur mycket han kissar, hur mycket han dricker osv. De närmsta 24 timmarna är de allra viktigaste nu och jag hoppas verkligen att Stokes börjar må bättre. Redan när vi åkte hem var han och nafsade lite på hönätet i transporten och när vi kom hem blev höet i boxen intressant efter en stund.

Stokes kommer få medicin två gånger om dagen i två dagar nu och sedan får vi se hur han känns. Han kommer även få pulver som ska se till att balansen i tarmarna ska återställas och allting vevas ner i lite Irish Mash. Det är gott tycker han, det hjälper tarmarna och i och med att man blötlägger det så får han även i sig vatten vilket är A & O. Dock var det skönt att höra när vi var i Rättvik att han inte var uttorkad och att hans slemhinnor var bra.

Så, denna veckan så kommer allting bara handla om att min lilla ponny ska bli bra. Dessutom har det kommit så väldigt mycket snö här hemma så jag hade ändå inte kunnat göra något med hästarna innan de har saltat/grusat backen upp till ridhuset.. Stokes ska promeneras två gånger om dagen imorgon och på fredag, Geof får vi avvakta och se med vad väder och vind tillåter..

Godnatt så hörs vi imorgon!

Klubbmästare & en glad unghäst

VILKEN DAG!! Båda hästarna gjorde så bra ifrån sig på dagens klubbmästerskap. Jag kan först och främst säga att förutsättningarna för Geof var inte de bästa. Imorse regnade det riktigt mycket och blåste, vilket gjorde att allting blev lite tuffare. Han var laddad till 100% när jag satt upp och jag fick börja trava på en gång vilket jag hade räknat med. Sedan fick jag galoppera honom väldigt mycket tills jag fick han avslappnad och kunde gå ner i trav igen för att jobba honom.

Han gjorde verkligen så bra ifrån sig på banan! En felfri tävlingsdebut känns riktigt bra och jag är stolt över hur han tog sig ann allting. Det var nog inte lätt för honom med den nya miljön, många på läktaren, framridning/hoppning osv men riktigt nöjd över han prestation. Jag strök mig från den andra rundan då jag tyckte att det var onödigt att pressa ur honom ännu mer om den första rundan kändes så bra.

Stokes ville självklart inte vara sämre han heller så det blev en felfri grundomgång och sedan även en felfri omhoppning!! Detta finfina resultatet räckte hela vägen till att bli klubbmästare på ponny i hoppning. Det tog mig bara 5 år ;) Han var trött inför omhoppningen så jag tog inte så många fler språng på framhoppningen (bedömningen var A/1:A). En riktig krigarinsats från båda hästarna och båda rundorna gjorde mig lika glad. 

Nu får de ta det lite lugnt i någon dag, speciellt Geof. Han behöver nog tid att bearbeta vad det vad som hände och ta in alla intryck, jag vet även vad vi ska träna vidare på. Stokes ska bara få massa godis och pussar, longering och promenad i någon dag. Kunde inte vara mer glad över mina hästar idag!!

 

Hoppning med båda hästarna + utvärdering

Hej allihopa denna höstdag. Kikar man utanför fönstret så börjar löven ändras till alla möjliga färger. Lite mysigt är det ändå med höst, trots att det blir kallare i luften. Imorse var jag upp till hästarna och jag byggde upp en lite bana att hoppa på ridbanan medan Stokes och de andra åt sin frukost. Det blev en linje med 17 meter mellan ett räcke och en oxer, sedan ett räcke som stod så man kunde hoppa det som att man skulle vända rätt över ridbanan och även en liten cavaletti fick vara med.

Stokes var först ut och det var inte konstigheter där. Han gör det han ska göra och blir lite väl pigg ibland, men han tycker om det han gör och det är det viktigaste. Tränade på lite omhoppningssvängar också för att kolla om vi fortfarande visste hur man gjorde det och nog kan vi allt det där ;) Roligt med en häst som bara gör det han ska göra, inga konstigheter. Han fick sedan gå ut och äta lite hönät innan han (precis som alltid) la sig ner för att rulla.

Geof gick som en klockan första halvtimmen. Jag tänkte verkligen på min ridning, att jag inte skulle bli för stel i mina innerhjälper utan rida mer balanserat och man ser verkligen skillnad när man kollar på filmerna från den första halvtimmen. Sen skulle jag rida på linjen en gång och Geof kom så dåligt på oxern så jag valde att vända ifrån, istället för att det skulle bli pannkaka till räcket. DÅ händer det, Geof börjar med det han inte får göra. Det börjar rätt oskyldigt ändå, han "lättar" lite från marken och så men jag vet vad som komma skall. Efter att Emil tagit han i tygeln och gått med mig en bit så börjar han stegra och det är högt. Absolut ingenting att skoja om när man får lov att klamra sig fast runt halsen för att inte åka av. Sen hamnade vi i en sån där ond cirkel när ingenting fungerar. Jag märker en tydlig skillnad på Geof och detta har tyvärr blivit hans sätt att protestera. Jag blir fruktansvärt rädd i stunden när han stegrar och håller på, men blir samtidigt väldigt arg på honom också.

Jag fick hjälp av Erica som tog han på en longerlina så jag fick avsluta bra och tog även några språng efter för att bara känna att var okej. Det som är så svårt i dessa situationer är att gränsen är hårfin för att han ska bli såhär grinig och trött. Jag har lärt mig att känna av den och jag blir bättre på det. Tär det på självförtroendet? Ja. Känner man sig kass? Ja. Det är väldigt jobbigt för mig när detta händer och jag kan tänka mig att det skulle vara det för många andra också. Viktigt att poängtera bara att Geof är världens goaste unghäst att hantera och rida/träna men som sagt, hans gräns är hårfin.

Så idag är jag lite down, men det får man vara. Åkte hem och pratade med mamma efteråt och ska ringa Jon (som hjälpte oss lastträna Geof) för att dels få prata av mig men sedan också få lite rådgivning. Dessutom börjar jag bli sjuk.. Kroppen är helt slut och täppt i näsan. Vi får se vad kvällen har att bjuda på men om jag får bestämma så blir det soffhäng resten av dagen..

 

Mina två stjärnor

Hej på er! Igår var det fullt upp, eller det kändes åtminstone som det. På förmiddagen var jag med Emil till Polisen och hämtade ut hans nya pass och det blev även en snabb vända in på Kupolen. Jag gick och pekade ut lite på KICKS vad jag skulle vilja ha när jag fyller år, bland annat ett highlighting kit från Anastasia. Sen blev det självklart den obligatoriska lunchen på IKEA innan hemfärd. Vi var hemma i några timmar innan det var dags för hoppträning med båda hästarna.

Vi hade strax över en timme bara så Clara fick hoppa Stokes. Båda hästarna gjorde allting superbra och det är så roligt att se att de båda tycker om sitt arbete! Stokes kommer gå i många år till och Geof har mycket kvar att lära, trots att han redan är väldigt duktig. Jag ska öva på framdelsvändingar, övergångar och serier med honom. Dels för att stärka hans språngkurva med framdelsvändningarna är mestaldes för att skola honom och lära han att flytta undan för skänkeln. Det känns bra att han får åka iväg och få professionell hjälp medan jag, Emil och familjen åker utomlands i vinter. Det finns en kort film på min instagram @emmylaursen men det kommer även komma upp en här snart!

Ikväll blir det lugnt och vi ska äta middag ute. Puss och kram på er

 

Två fina hästar

Idag hade jag två riktigt fina och duktiga hästar. Stokes jobbade på bra men han är så himla svår att hålla kvar i rätt form i arbetet. Speciellt i vänster varv blir han lätt bara böjd i halsen och tappar framåtbjudningen, men det blir bara bättre och bättre. Galoppen i början idag var förfärlig, inte alls roligt och han var stel som en pinne. Fick varva ner lite och börja om, så gick det så bra så.

Geof gjorde ett sånt bra jobb! Herregud va glad jag blev. Hans första träning och han visar verkligen upp sin fina, positiva och arbetsviljiga sida. Blev skritt, trav och galopp och han bar sig så himla fint. Nu ska jag ta det lite lugnt ikväll, så hörs vi mer imorgon!

 

Dagens träning

Hej på er! Hoppas att er söndag är bra och att ni har en del roliga saker planerade för kvällen. Igår hade vi en hel del att göra, därav den dåliga uppdateringen. Vi var och kollade i stallet som Geof ska stå i, jag var på avslutning med jobbet och vi hann även med lite annat. Men som sagt, idag var det terrängträning och oj va Stokes va pigg. Jag hade däremot inte förväntat mig något annat eftersom han blev rakad igår och då brukar de få lite extra energi.

Han var så himla duktig, hoppade allt som jag styrde på och till och med så vi hoppade de stora uthoppen idag. Riktigt duktig ponny! Det är så roligt att bara åka ut och träna terräng för det ger en liten boost i självförtroendet, i och med att han bjuder så mycket och verkligen vill hoppa. Jag red på pessoa idag som är väldigt skarpt, men pelhamet tar han bara tag i och sticker. I terrängen om någonstans så lär man ha lite kontroll ;) Är verkligen supernöjd med dagens träning så imorgon ska jag nog bara longera han lite.

Ikväll ska jag och Emil ut och äta, sen ska vi nog åka och kolla på nån brasa eller lite fyrverkerier. Det märks! Hoppas att ni får en fin kväll med nära och kära 

 

Dressyrponny nästa?

Dressyrträningen i måndags var (precis som alla andra träningar för Hasse) väldigt bra och det är så roligt att känna framsteg. Stokes är hur fin som helst nu i skritten och traven, men har fortfarande väldigt svårt med galoppen. I höger varv går allting som en dans, men i vänster varv så låser sig han lite. Det går bra om man rider honom rak, men minsta ställning till vänster så bara viker han sig. Även equiterapeuten har sagt att han är lite spänd i vänster bak och det visar sig som sagt väldigt tydligt när man rider. Därför jobbar vi på med det och stretchar efter varje pass som har varit lite mer krävande.

Han är en häst med mycket personlighet, vilket betyder att när han tycker att det blir jobbigt eller svårt så säger han ifrån. Men jag kan inte klandra honom, han använder muskler som han inte använt på ett tag och då är det klart att det blir jobbigt. Det viktigaste är bara att man är stabil och inte glappar i tyglarna så man tappar bakbenen. Överlag så känner jag framsteg både i dressyrsadeln och när jag är ute och rider. Han har betydligt enklare för att jobba i traven men som sagt, det behövs arbete i galoppen.

*Note to myself är att lägga ner handen mot manken för att kunna ge ännu med stöd i handen och inte röra den så mycket. 

I övrigt så är det så himla kul bara att vi har fått en bra tränare till klubben så jag kan ta mig dit även fast om inte mamma är hemma och kan köra med transport. Det är verkligen guld värt och att det dessutom är en tränare som har en sån lugn och klok filosofi. Ingenting går att stressa fram. Första passet jag red för honom så skrittade jag och gjorde mest halter för att Stokes skulle släppa efter. Inte ett endast galoppsteg, men det är det som jag gillar så mycket med Hasse, att allting får ta den tiden de tar.

Jag och min lilla (dressyr)ponny i slutet av 2014.