emmylaursen!

Kategori: Munsboro Stokes

Stokes på tur

Snart är det dags att slå igen efter en fullspäckad dag. Jag började med att jobba några timmar i förmiddags, innan jag åkte ner till Geof och red ut en sväng. Det blev väldigt lugnt idag, travade lite och bara kände på honom. Imorgon tänkte jag bygga upp en banan på utebanan och köra en sista gång innan meetinget. Jag börjar även se lite skillnad sen jag började använda K9's hovbalsam. Jag upplever det som att hovarna inte alls spricker lika lätt som de gjort förut! 

Eftermiddagen/kvällen spenderades med Stokes. Vi var till Insjön på en liten pay n jump med honom idag. Jag anmälde mig till 80 cm för det kändes fair och chill att inte alls behöva hoppa högt. Dessutom är han inte i form för det så vi startade mest för skojs skull. Det blev en felfri runda som kändes bra och det är alltid roligt att få åka ut med honom. Han är ju så enkel och okomplicerad. Han fick morötter och irish mash när han kom hem, så då hade jag en mycket nöjd ponny.

Imorgon ska Stokes gå ut i skogen, Geof ska hoppa som jag skrev och eventuellt blir det jobb på eftermiddagen.

Q/A- Hästarna inför 2018

Q: Vad har du för planering och mål med hästarna 2018?

A: Stokes- Han kommer få gå träningar och åka med Geof när han ska ut på tävling. Stokes börjar bli till åren, så tävlingstiden är nog förbi men han har alldeles för mycket energi för att bli någon pensionär eller promenadhäst. Samtidigt så kommer han alltid ha en speciell plats i mitt hjärta, min lilla skruttponny. Så planering och planering, det finns väl egentligen ingen specifik för honom. Vi ska ha roligt och försöka göra så mycket som möjligt ihop!

Geof- Denna herren har vi större mål med för 2018. Jag har börjat hitta en hel del knappar på honom, men självklart finns det mer att lära. Nu inför tävlingsdebuten kommer jag jobba mycket med dels hans kondition, men även mycket styrka och lydnad. Har pratat en del med min tränare och att träna på att rida relaterade avstånd är väldigt bra, för oss båda då jag gärna kan bli lite kvar i handen och har svårt för att rida fram ibland. Inget fel på hästen- bara jag som hela tiden håller lite för mycket.

Om allting går som det ska blir det tävlingsdebut den 3:e mars i Gagnef. Som jag har skrivit känns det bra, då det är en plats som han har varit på förut, det är stora ytor och min tränare kommer vara där. Många plus vilket gör det till en favorit till debuten. Höjd är väl någonting som jag har tänkt lite på och om allting går som det ska- på träningar- så kommer jag debutera 1m alternativt 90cm om inte allting känns så bra. Målet är att ha tävlat 110 cm innan årets slut. Jag vill självklart upp i klasserna, men skynda långsamt är det bästa. Med mig i bakhuvet måste jag också ha att Geof endast är 6 år och blir 7 år i mars. Det gäller mest att skapa en stabil och bra grund för honom, positiva upplevelser, så han sedan kan bygga vidare på det i livet.

Snälla bli bra igen, mitt hjärta

Hörrni, denna dagen gick då verkligen inte som planerat. Som mamma sa "man kan planera bäst man vill, men det händer alltid något oförutsägbart ändå". Imorse fick jag ett sms av Erica att Stokes inte åt sin hö men åt kraftfodret och jag vet att han gillar kraft, men min ponny ÄR matglad och jag kände på en gång att något inte var okej. Clara hade kikat till dom under dagen och då hade han ätit lite av ett hönät. Mamma var även ute och gav honom en tuss hö men då tog han 2-3 tuggor sen gick han därifrån. Detta är verkligen inte likt Stokes, han skulle ätit upp varenda smula. Allting i kroppen vände sig i mig på jobbet och jag sa till mamma att vi kan inte åka på hoppträning om min ponny inte äter som han ska.

Mamma tog kontakt med veterinärkliniken i Rättvik och vi fick komma dit på en gång. Ingela (veterinären) gjorde en grundlig undersökning och Stokes hade en bra hjärtfrekvens och lugn andning, men det var lite för lite tarmljud. Det vill säga, något stämde inte riktigt. Ingela klämde och kände och kom fram till att Stokes grovtarm var problemet. Hans grovtarm var lite mer spänd eller hur man ska förklara det, när den egentligen ska vara med slapp. Därför har Stokes inte riktigt varit sig själv.

Han fick behandling och de gav honom även parafinolja + vatten så allting skulle komma igång igen i kroppen. Imorgon kommer han få stå på box då vi behöver ha koll på ALLT han gör. Vi behöver veta hur mycket han äter, hur mycket han kissar, hur mycket han dricker osv. De närmsta 24 timmarna är de allra viktigaste nu och jag hoppas verkligen att Stokes börjar må bättre. Redan när vi åkte hem var han och nafsade lite på hönätet i transporten och när vi kom hem blev höet i boxen intressant efter en stund.

Stokes kommer få medicin två gånger om dagen i två dagar nu och sedan får vi se hur han känns. Han kommer även få pulver som ska se till att balansen i tarmarna ska återställas och allting vevas ner i lite Irish Mash. Det är gott tycker han, det hjälper tarmarna och i och med att man blötlägger det så får han även i sig vatten vilket är A & O. Dock var det skönt att höra när vi var i Rättvik att han inte var uttorkad och att hans slemhinnor var bra.

Så, denna veckan så kommer allting bara handla om att min lilla ponny ska bli bra. Dessutom har det kommit så väldigt mycket snö här hemma så jag hade ändå inte kunnat göra något med hästarna innan de har saltat/grusat backen upp till ridhuset.. Stokes ska promeneras två gånger om dagen imorgon och på fredag, Geof får vi avvakta och se med vad väder och vind tillåter..

Godnatt så hörs vi imorgon!

Klubbmästare & en glad unghäst

VILKEN DAG!! Båda hästarna gjorde så bra ifrån sig på dagens klubbmästerskap. Jag kan först och främst säga att förutsättningarna för Geof var inte de bästa. Imorse regnade det riktigt mycket och blåste, vilket gjorde att allting blev lite tuffare. Han var laddad till 100% när jag satt upp och jag fick börja trava på en gång vilket jag hade räknat med. Sedan fick jag galoppera honom väldigt mycket tills jag fick han avslappnad och kunde gå ner i trav igen för att jobba honom.

Han gjorde verkligen så bra ifrån sig på banan! En felfri tävlingsdebut känns riktigt bra och jag är stolt över hur han tog sig ann allting. Det var nog inte lätt för honom med den nya miljön, många på läktaren, framridning/hoppning osv men riktigt nöjd över han prestation. Jag strök mig från den andra rundan då jag tyckte att det var onödigt att pressa ur honom ännu mer om den första rundan kändes så bra.

Stokes ville självklart inte vara sämre han heller så det blev en felfri grundomgång och sedan även en felfri omhoppning!! Detta finfina resultatet räckte hela vägen till att bli klubbmästare på ponny i hoppning. Det tog mig bara 5 år ;) Han var trött inför omhoppningen så jag tog inte så många fler språng på framhoppningen (bedömningen var A/1:A). En riktig krigarinsats från båda hästarna och båda rundorna gjorde mig lika glad. 

Nu får de ta det lite lugnt i någon dag, speciellt Geof. Han behöver nog tid att bearbeta vad det vad som hände och ta in alla intryck, jag vet även vad vi ska träna vidare på. Stokes ska bara få massa godis och pussar, longering och promenad i någon dag. Kunde inte vara mer glad över mina hästar idag!!

 

Hoppning med båda hästarna + utvärdering

Hej allihopa denna höstdag. Kikar man utanför fönstret så börjar löven ändras till alla möjliga färger. Lite mysigt är det ändå med höst, trots att det blir kallare i luften. Imorse var jag upp till hästarna och jag byggde upp en lite bana att hoppa på ridbanan medan Stokes och de andra åt sin frukost. Det blev en linje med 17 meter mellan ett räcke och en oxer, sedan ett räcke som stod så man kunde hoppa det som att man skulle vända rätt över ridbanan och även en liten cavaletti fick vara med.

Stokes var först ut och det var inte konstigheter där. Han gör det han ska göra och blir lite väl pigg ibland, men han tycker om det han gör och det är det viktigaste. Tränade på lite omhoppningssvängar också för att kolla om vi fortfarande visste hur man gjorde det och nog kan vi allt det där ;) Roligt med en häst som bara gör det han ska göra, inga konstigheter. Han fick sedan gå ut och äta lite hönät innan han (precis som alltid) la sig ner för att rulla.

Geof gick som en klockan första halvtimmen. Jag tänkte verkligen på min ridning, att jag inte skulle bli för stel i mina innerhjälper utan rida mer balanserat och man ser verkligen skillnad när man kollar på filmerna från den första halvtimmen. Sen skulle jag rida på linjen en gång och Geof kom så dåligt på oxern så jag valde att vända ifrån, istället för att det skulle bli pannkaka till räcket. DÅ händer det, Geof börjar med det han inte får göra. Det börjar rätt oskyldigt ändå, han "lättar" lite från marken och så men jag vet vad som komma skall. Efter att Emil tagit han i tygeln och gått med mig en bit så börjar han stegra och det är högt. Absolut ingenting att skoja om när man får lov att klamra sig fast runt halsen för att inte åka av. Sen hamnade vi i en sån där ond cirkel när ingenting fungerar. Jag märker en tydlig skillnad på Geof och detta har tyvärr blivit hans sätt att protestera. Jag blir fruktansvärt rädd i stunden när han stegrar och håller på, men blir samtidigt väldigt arg på honom också.

Jag fick hjälp av Erica som tog han på en longerlina så jag fick avsluta bra och tog även några språng efter för att bara känna att var okej. Det som är så svårt i dessa situationer är att gränsen är hårfin för att han ska bli såhär grinig och trött. Jag har lärt mig att känna av den och jag blir bättre på det. Tär det på självförtroendet? Ja. Känner man sig kass? Ja. Det är väldigt jobbigt för mig när detta händer och jag kan tänka mig att det skulle vara det för många andra också. Viktigt att poängtera bara att Geof är världens goaste unghäst att hantera och rida/träna men som sagt, hans gräns är hårfin.

Så idag är jag lite down, men det får man vara. Åkte hem och pratade med mamma efteråt och ska ringa Jon (som hjälpte oss lastträna Geof) för att dels få prata av mig men sedan också få lite rådgivning. Dessutom börjar jag bli sjuk.. Kroppen är helt slut och täppt i näsan. Vi får se vad kvällen har att bjuda på men om jag får bestämma så blir det soffhäng resten av dagen..

 

Mina två stjärnor

Hej på er! Igår var det fullt upp, eller det kändes åtminstone som det. På förmiddagen var jag med Emil till Polisen och hämtade ut hans nya pass och det blev även en snabb vända in på Kupolen. Jag gick och pekade ut lite på KICKS vad jag skulle vilja ha när jag fyller år, bland annat ett highlighting kit från Anastasia. Sen blev det självklart den obligatoriska lunchen på IKEA innan hemfärd. Vi var hemma i några timmar innan det var dags för hoppträning med båda hästarna.

Vi hade strax över en timme bara så Clara fick hoppa Stokes. Båda hästarna gjorde allting superbra och det är så roligt att se att de båda tycker om sitt arbete! Stokes kommer gå i många år till och Geof har mycket kvar att lära, trots att han redan är väldigt duktig. Jag ska öva på framdelsvändingar, övergångar och serier med honom. Dels för att stärka hans språngkurva med framdelsvändningarna är mestaldes för att skola honom och lära han att flytta undan för skänkeln. Det känns bra att han får åka iväg och få professionell hjälp medan jag, Emil och familjen åker utomlands i vinter. Det finns en kort film på min instagram @emmylaursen men det kommer även komma upp en här snart!

Ikväll blir det lugnt och vi ska äta middag ute. Puss och kram på er

 

Två fina hästar

Idag hade jag två riktigt fina och duktiga hästar. Stokes jobbade på bra men han är så himla svår att hålla kvar i rätt form i arbetet. Speciellt i vänster varv blir han lätt bara böjd i halsen och tappar framåtbjudningen, men det blir bara bättre och bättre. Galoppen i början idag var förfärlig, inte alls roligt och han var stel som en pinne. Fick varva ner lite och börja om, så gick det så bra så.

Geof gjorde ett sånt bra jobb! Herregud va glad jag blev. Hans första träning och han visar verkligen upp sin fina, positiva och arbetsviljiga sida. Blev skritt, trav och galopp och han bar sig så himla fint. Nu ska jag ta det lite lugnt ikväll, så hörs vi mer imorgon!

 

Stokes gör det han är bäst på

Vi åkte till Hofors för att ha roligt och göra det vi älskar- tävla. Blev lite sen med att ta ur han från transporten, så lite halvt hastig framridning men tog igen det på framhoppningen. Det var så få i klassen så jag hoppade knappt någonting på min höjd, utan det blev mest på höjderna under då jag var första d-ponnyn och de hann inte riktigt höja. Men, jag vet hur det är att stå på en framhoppning så man ska inte vara för hårda mot funktionärerna som gör ett bra jobb.

Men alltså ska vi prata om Stokes insats? Han gjorde verkligen det han är bäst på- hoppa. Den känslan jag hade idag har jag inte haft på ett tag, så det var riktigt roligt att hitta tillbaks till den. Jag såg till att han inte "somnade till" mellan framhoppningen och när man fick komma in på banan då han väldigt lätt gör det. Han stannade på ett hinder, då hade jag inte han mellan hand och skänkel som jag måste ha. Resten av sprången är jag nöjd med, speciellt två som blev superbra. Jag kände att jag fick igenom min förhållning men att han ändå behöll drivet framåt. Ett tidsfel drog vi på oss också då jag valde medvetet att rida långa vägar för att få optimal anridning. Tidsfel är inget som jag lägger speciellt mycket vikt på, känslan är alltid viktigare för mig.

Jag är däremot besviken på överdomaren för dagen. Jag irrade runt i cirka en halvtimme efter henne och jag såg aldrig en skymt av henne. Hon hade inte kommit till platsen när klockan var 08.35 (25 minuter kvar tills tävlingen ska börja) så då gav jag upp. Jag hade en fråga angående bettet jag red på, det från Beris om det var okej att tävla ponny på. Jag och en tävlingsledare tolkade TR så gott vi kunde och hon godkände att jag red med det. Hade någon någon invändning om det skulle jag hänvisa till henne. Besviken på överdomaren som inte var där i tid och kunde hjälpa till.. 

En bra dag och en duktig ponny! Det ska firas med mycket sömn inatt. Haha, love it. Kram på er

Äntligen försvann den

Min fina älskade ponny. Herregud va vi har varit med om saker tillsammans. Jag har ramlat av, vi har gjort katastrofalt dåliga starter tillsammans med fruktansvärt bra. I fem år har jag snart ägt honom och oj säger jag bara, så mycket som han har lärt mig. På senare år så jag haft en brutal prestationsångest och för att göra bra resultat så har jag bara haft en ponny. Alltså, hur ska jag förklara detta utan att det ska bli fel. När jag bara hade Stokes så kände jag att allting hela tiden var tvungen att gå bra, för han var min enda chans att visa att jag och vi som ekipage faktiskt är duktiga.

Nu när jag har Geof så har all prestationsångest släppt, mer eller mindre helt. Jag känner liksom att om det går åt skogen, så har jag en andra chans och de är Geof. Det blir inte samma press att prestera på Stokes, trots att jag älskar att tävla mer än något annat. Det blir så mycket mer avslappnat och lugnt, i och med att jag känner att Geof är min framtid. Stokes kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta och nu spelar de ingen roll för mig om vi rider en pay n jump på 70 cm eller en regional L:B. De är värda lika mycket, vilket de inte var förut om jag ska lägga handen på hjärtat.

Det jag egentligen ville få fram är bara att allting går så mycket bättre med Stokes nu för att jag inte har någon prestationsångest. Ingen alls och det är helt underbart. Allting är bara roligt nu. Som terrängträningar till exempel, det är ju det roligaste både han och jag vet!